Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    30 min
  • Porce
    8
  • Celkový čas
    50 min

Švédské masové kuličky, známé také jako köttbullar, jsou klasickým jídlem, které se stalo synonymem pro švédskou kuchyni. Tyto malé, slané kuličky jsou vyrobeny z směsi mletého hovězího a vepřového masa.

Švédské masové kuličky jsou typické švédské jídlo, které se podává jako hlavní chod nebo jako součást různých smörgåsbordů a bufetů. Kuličky jsou tradičně servírovány s bramborovou kaší nebo s bramborovým salátem a nakládanými okurkami. Můžete je však stejně jako v řetězci IKEA podávat s hranolky a hráškem na másle.

Suroviny na švédské masové kuličky

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 500 g mletého vepřového masa
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g strouhanky
  • 1 vejce
  • 5 lžic mléka
  • sůl & pepř

Suroviny na omáčku ke švédským masovým kuličkám

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 ml vývaru nebo vody
  • 150 ml tučné smetany
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 1 lžička dijonské hořčice

Postup přípravy švédských masových kuliček

  1. Smíchejte mleté maso s nasekanou cibulí, prolisovaným česnekem, strouhankou, vejcem, solí a pepřem. Dobře promíchejte a nechte odpočinout 10-15 minut.
  2. Z masa vytvořte kuličky o velikosti asi golfového míčku. Rozehřejte olej na pánvi a smažte kuličky ze všech stran, dokud nejsou zlatavě hnědé. Poté je dejte stranou.
  3. V té samé pánvi rozpusťte máslo a vmíchejte mouku. Míchejte, dokud se těsto nespojí a začne mírně hnědnout. Postupně přilévejte vývar (nebo vodu s bujónem) a neustále míchejte, dokud omáčka nezačne zhoustnout. Přidejte smetanu a míchejte, dokud omáčka nemá správnou konzistenci. Ochutnejte omáčku solí a pepřem.
  4. Hotové kuličky podávejte s bramborovou kaší a polijte omáčkou. Dobrou chuť!

Chutnaly vám švédské masové kuličky? Vyzkoušejte také:

Ingredients

Švédské masové kuličky

Omáčka ke kuličkám

    Mohlo by se vám líbit

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.