-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření30 min
-
Porce8
-
Celkový čas50 min
Švédské masové kuličky, známé také jako köttbullar, jsou klasickým jídlem, které se stalo synonymem pro švédskou kuchyni. Tyto malé, slané kuličky jsou vyrobeny z směsi mletého hovězího a vepřového masa.
Švédské masové kuličky jsou typické švédské jídlo, které se podává jako hlavní chod nebo jako součást různých smörgåsbordů a bufetů. Kuličky jsou tradičně servírovány s bramborovou kaší nebo s bramborovým salátem a nakládanými okurkami. Můžete je však stejně jako v řetězci IKEA podávat s hranolky a hráškem na másle.
Suroviny na švédské masové kuličky
- 500 g mletého hovězího masa
- 500 g mletého vepřového masa
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 100 g strouhanky
- 1 vejce
- 5 lžic mléka
- sůl & pepř
Suroviny na omáčku ke švédským masovým kuličkám
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml vývaru nebo vody
- 150 ml tučné smetany
- 2 lžičky sójové omáčky
- 1 lžička dijonské hořčice
Postup přípravy švédských masových kuliček
- Smíchejte mleté maso s nasekanou cibulí, prolisovaným česnekem, strouhankou, vejcem, solí a pepřem. Dobře promíchejte a nechte odpočinout 10-15 minut.
- Z masa vytvořte kuličky o velikosti asi golfového míčku. Rozehřejte olej na pánvi a smažte kuličky ze všech stran, dokud nejsou zlatavě hnědé. Poté je dejte stranou.
- V té samé pánvi rozpusťte máslo a vmíchejte mouku. Míchejte, dokud se těsto nespojí a začne mírně hnědnout. Postupně přilévejte vývar (nebo vodu s bujónem) a neustále míchejte, dokud omáčka nezačne zhoustnout. Přidejte smetanu a míchejte, dokud omáčka nemá správnou konzistenci. Ochutnejte omáčku solí a pepřem.
- Hotové kuličky podávejte s bramborovou kaší a polijte omáčkou. Dobrou chuť!
Chutnaly vám švédské masové kuličky? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Švédské masové kuličky
Omáčka ke kuličkám
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review